logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada multimedijalnih elemenata i njihova prilagodba za www english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada multimedijalnih elemenata i njihova prilagodba za www / Izvedbeni postupak / Priprema materijala / Kamera

Kamera

 

POSTUPAK SPAJANJA KAMERE NA RAČUNALO

Nakon što ste snimili svoj materijal na miniDV ili običnu DV kazetu, potrebno je taj materijal ubaciti u računalo. Za to Vam je potreban firewire kabel (slika desno) te firewire ulaz u računalo (slika dolje lijevo). Ulaz na računalu možete imati na tri mjesta (potreban Vam je samo jedan). Na grafičkoj (može i na zvučnoj) kartici, ili kao posebnu firewire karticu spojenu na PCI port te konektor na matičnoj ploči.
Konekciju vršite tako da jedan kraj firewire kabela utaknete u kameru (slika dole desno), a drugi kraj kabela u Vaše računalo u firewire utor. Nije potrebno restartati računalo ako imate instaliran operativni sustav Windows XP ili Windows 2000.


INSTALACIJA POTREBNIH DRIVERA

Budući postoje tri mjesta gdje bi mogli imati firewire utor, postoje i tri načina instalacije drivera.

1. Utor na grafičkoj kartici se vjerojatno instalira prilikom instalacije grafičke kartice na računalo, ako to nije obavljeno ili nekim slučajem ne možete izvršiti konekciju (windowsi ne prepoznaju da je spojena kamera), potrebno je naći CD sa instalacijom grafičke kartice te ponoviti instalaciju samo drivera za firewire. Napomena: pazite da ne snimite drivere za grafičku karticu (dobit ćete duple a to može učiniti Windowse nestabilnima).

2. Najjednostavniji način je (možda i malo kvalitetniji i brži, no razlike su nezamjetne) da na Vašem računalu postoji posebna kartica sa firewire ulazima. Instalacija je jednostavna, ako Vam Windowsi sami ne prepoznaju karticu, instalirati je možete tako da ubacite CD s driverima u Vaš CD pogon te pratite čarobnjaka. Restartajte računalo, i možete koristiti Vaše firewire ulaze.

3. Ako se Vaši firewire utori (najvjerovatnije) nalaze na matičnoj ploči, onda ste ih trebali instalirati sa ostalim driverima koji su potrebni za rad Windowsa, npr. instalacija chipseta, no to sad nije toliko bitno, driveri za Vaš firewire ulaz se nalaze na CD-u koji ste dobili s Vašom matičnom pločom. Za instalaciju pogledajte upute za grafičku/zvučnu karticu.

 

POSTUPAK PREBACIVANJA MATERIJALA NA RAČUNALO

Instalirali ste sve potrebne drivere, spojili Vašu kameru sa računalom putem firewire kabela i materijal je spreman za prebacivanje (capture). Koristit ćemo software kojeg ste mogli dobiti s Vašom grafičkom karticom ako ste kupili od proizvođača Pinnacle ili ste jednostavno kupili taj software - Adobe Premiere. Pokrenite software tamo gdje ste ga instalirali na Vašem računalu. U padajućem izborniku File/Capture/ kliknite na Movie Capture. Otvoriti će Vam se capture prozor u kojem ćete namjestiti sljedeće parametre:

720 x 576 veličina kadra
25 kadrova u sekundi (framerate)
24-bita za prikaz 16 mil. boja
44.1 KHz, 16-bit Stereo Audio (CD kvaliteta)

Morate imati na umu da će Vam za otprilike 1 sat DV-a u računalu trebati oko 10GB prostora. Bilo bi sasvim u redu da imate jako računalo za obradu videa. U prozoru za capture imate kontrole za premotavanje i potpunu kontrolu nad kazetom, kao što imate i na kameri (kamera mora biti upaljena na PLAY). Mali je nedostatak što se materijal prebacuje u vremenu 1:1 pa ćete morati čekati onoliko koliko imate materijala za prenijeti. Za mjesto spremanja tog materijala odaberite veći disk ili prostor koji ste namijenili tom video materijalu (imati na umu da će daljnja obrada povećati prostor na Vašem disku).

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka