logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada multimedijalnih elemenata i njihova prilagodba za www english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada multimedijalnih elemenata i njihova prilagodba za www / Izvedbeni postupak / Priprema materijala / Fotoaparat

Fotoaparat

 

NAMJENA OVOGA TEKSTA

cannon.gif 

Ovaj tekst je namijenjen svim početnicima u svijetu digitalne fotografije, odnosno, svijetu digitalnih fotoaparata. Bit će detaljno objašnjeno snimanje i prenošenje slike sa digitalnog fotoaparata na računalo. Vjerojatno je svima poznato da digitalni fotoaparati, ili popularno nazivani digitalci, postaju sve više zastupljeni u svijetu fotoaparata. A lako je za pretpostaviti da će za par godina u potpunosti zamijeniti analogne fotoaparate (fotoaparati koji koriste film za pohranu snimljenih fotografija).

 

SPAJANJE NA RAČUNALO

Neki digitalni fotoaparati imaju mogućnost spajanja na TV, pa možemo i na njemu gledati fotografije, dok neki digitalci omogućuju snimanje kratkih filmova sa zvukom. Spajanjem digitalnog fotoaparata na videorekorder ili računalo, možemo ga koristiti kao kvalitetnu videokameru ili web kameru. Ako slučajno posjedujete čitač flash kartica, možete jednostavno snimiti svoje fotografije.

 

conn.gif usb.gif 

 

Digitalni fotoaparat se na računalo spaja preko USB kabla prikazanog na slici lijevo. Digitalni aparat posjeduje i priključak (slika desno) koji omogućava presnimavanje snimljenog materijala na računalo ili ispis na pisač. Uz svaki aparat je zato obavezna oprema i kabel za spajanje fotoaparata i računala. Nakon spajanja, uporabom adekvatnog programa koji se isporučuje uz fotoaparat, prijenos slika je posao koji s lakoćom može obaviti čak i najveći početnik. Pokazat ćemo Vam kako se to izvodi i bez adekvatnog programa. Nakon prebacivanja na računalo, slike su praktično odmah spremne za ispis ili uz manju obradu za slanje e-mailom ili postavljanje na web stranice.

Širi kraj USB kabla (gore lijevo) uključi se u računalo (slika dolje lijevo), a drugi priključak (gore desno) u Vaš fotoaparat. Nakon spajanja na računalo Vaš operativni sustav će prepoznati novi uređaj spojen USB kablom.

 

INSTALACIJA POTREBNIH DRIVERA

Prilikom spajanja na računalo, kod nekih operativnih sustava je potrebno imati drivere. Kod nekih fotoaparata driveri se nalaze u njima pa kod spajanja digitalac automatski šalje drivere operativnom sustavu. Kod drugih nije takav slučaj, pa ćete trebati instalirati program koji je priložen uz fotoaparat. Ako nemate nikakve drivere niti ste dobili bilo kakav program, morat ćete se služiti načinom koji je opisan kod postupka skidanja materijala na računalo. Znači, u My computer vam se pokaže Removable disk i samo naredbama COPY i PASTE kopirate slike u željenu datoteku (to se odnosi na windows ME, 2000, XP a za ostale operativne sustave potrebni su driveri).

 

POSTUPAK PREBACIVANJA MATERIJALA NA RAČUNALO

devices.gif 

Za prebacivanje materijala na računalo poteban Vam je softver (program). Ako ga nemate, onda pročitajte daljni tekst. Dakle, spojili ste digitalca na računalo i što sada trebate napraviti? Kliknite na iconu My computer koja se nalazi na radnoj površini, otvorit će Vam se prozor s radnim diskovima i prikazat će Vam se dodatni REMOVABLE DISK (slika desno). Sada jednostavno kliknete dva puta na removable drive i dođete do slika bez problema, naredbom EDIT>COPY i EDIT>PASTE, lagano možete prebaciti svoje slike u željeni folder.

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka