logotip carneta logotip referalnih centara
  Izrada multimedijalnih elemenata i njihova prilagodba za www english
logotip referalnog centra
 
 

Referalni centri / Izrada multimedijalnih elemenata i njihova prilagodba za www / Pojmovnik

Pojašnjenje manje poznatih izraza vezanih uz multimedijalne elemente

 

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

 


@ - at, at sign, ape, cabbage, commercial at, cyclone, each, monkey, snail, rose, strudel, vortex, whorl, whirlpool. Znak kojemu je u ACSII oznakama pridružen broj 64; primjenjuje se u pisanju adresa elektroničke pošte tako što odjeljuje ime korisnika od domene na kojoj ima otvoren korisnički račun.


ADC - pretvorba analognog oblika u digitalni, kao što su oni koje izdaje zvučna kartica pri digitaliziranju zvučnog vala u oblik datoteke u valnom obliku.

ADN - (Advanced Digital Line) Digitalna linija brzine prijenosa od najčešće 56 kbps (kilo bita u sekundi). Zakupljeni vod.


Address - Adresa - svakoj web stranici na Internetu se dodjeljuje jedinstvena prepoznatljiva adresa. Adresa se označava i kao URL (Uniformed Resoure Locator).

A Record -A record je jedan od elemenata zone file-a domene. Uloga mu je da preusmjerava internet promet prema zadanoj IP adresi (web serveru).


ADSL - Asymmetric Digital Subscriber Line je novi oblik veze na Internet, koja kod nas postaje sve popularnija. Riječ je o tehnologiji koja šalje i prima podatke putem postojećih telefonskih linija, ali po puno većim brzinama.


Affiliate program (Associate program, Partner program) - Vrsta oglašavanja kod kojeg oglašivač plaća određenu sumu webmasteru za uslugu dovođenja posjetitelja i prometa na oglašivačev site. Webmaster obično biva plaćen po kliku (per click), po dovedenom novom klijentu (per lead) ili dobiva proviziju od prodaje (per sale). Affiliate programi trenutno su veliki hit u Americi, Kanadi i UK i predstavljaju oblik oglašavanja koji je u naglom porastu.


Agent - U klijent/poslužitelj (client/server) modelima (na kojima je primjerice baziran internet) se misli na dio sistema koji priprema informacije u skladu sa potrebama klijentove ili poslužiteljeve aplikacije.


Alpha - Prva testing faza nekog novog programa. Alpha faza se pojavljuje prije nego što program prijeđe u beta verziju.


ALT tekst - HTML atribut koji se definira za sliku kako bi je dodatno opisao. Koristi se kao pripomoć surferima koji surfaju bez uključenih slika i kao pomoć specijalnim browserima za slabovidne koji svom korisniku mogu pročitati o kakvoj se slici radi. ALT tekst je vidljiv na mjestu slike prije nego što se ona učita ili kad korisnik prijeđe mišem preko slike. HTML 4.0 standard je ovaj tag svrstao u obavezne tagove i pravila pisanja dobrog HTML-a nalažu da za svaku sliku obavezno definirate ALT tag.
Sintaksa:

<img src="slika.gif"
alt="Tekst koji opisuje sliku">


Analogni signal - stalno promjenjiv oblik napona ili valni oblik, kao što je zvučni val.

Anonymus FTP - Anonimni FTP - Korisnici dobivaju pristup udaljenom poslužitelju (server) preko FTP-a (File Transport Protocol), bez da imaju korisnički račun (account) na tom istom poslužitelju. Kod spajanja na poslužitelj, korisnik upisuje svoju e-mail adresu umjesto lozinke, a sistem koji podržava ovakav servis dodjeljuje korisniku user name "anonymous".


ASCII - (American Standard Code for Information Interchange), američki standardni znakovnik za razmjenu informacija. Svakom znaku se pridjeljuje šesterobitni, sedmerobitni ili osmerobitni kod, a već ovisno o željenom opsegu ASCII znakovnika.


Attachments - Dodaci - Multimedijalne datoteke koje su dodane, "prikačene" e-mailu, a mogu biti tekstualne, grafičke, zvučne, video, proračunske tablice, baze podataka ili čak čitave aplikacije, programi.

Apache - Jedan od najpopularnijih web server programa. Apache je baziran na open-sourceu, a razlog česte upotrebe su odlične performanse i sigurnost te činjenica da je program besplatan.


Applet - Mala Java ili JavaScript bazirana web aplikacija. Applet može prikazivati animaciju, raditi upit na bazu podataka, ili se njime mogu postići razne dodatne funkcionalnosti na web stranici.


AVI - Standard video kompresije razvijen od strane Microsoft Windowsa. Video klipovi na World Wide Webu su najčešće dostupni u Avi i QuickTime formatu.


Awk - Programski jezik za rad s tekstovnim podacima. Ime je dobio po prvim slovima prezimena triju autora (Aho, Weinberger i Keringhan).

 
 

Copyright © CARNet
design: logotip kimajaka